Vogels

Vliegenvanger

Geef toe: veel mensen zullen niet aan een vogel denken als ze het woord vliegenvanger ingeven, google ook niet. Het aantal hulpmiddelen om vliegen te vangen is fenomenaal, het ene al beter voor mens en milieu dan het andere. 

De bonte en grauwe vliegenvanger zijn voor mij twee soorten die onder de “kbv’kes” vallen: klein bruin (of beweeglijke) vogels. Op een gewone wandeling gaat het allemaal te snel voor mij als er zo eentje voorbij komt en met wat geluk haal ik er de soorten die ik ken wel uit. De andere blijven een kbv’ke. In een observatiehut heb je met wat geluk meer tijd om te kijken. 

Bonte vliegenvanger
Grauwe vliegenvanger

En bij deze kon ik dus nog twee nieuwe waarnemingen en ineens ook beelden toevoegen aan mijn onbestaande lijst. Beiden lid van de “Muscicapidae” (Vlievengangers). Wat rondklikken op wikipedia en andere vogelsites, leerde mij dat dit een enorm grote familie is met 44 geslachten en 800 soorten. Vooral Afrika is goed bedeeld in soorten. 

Ook de grauwe en bonte vliegenvanger zijn trekvogels. Allebei trekken ze zelfs voorbij de Sahara, richting de tropische evenaarswouden in Afrika. 

Meer lezen over deze soorten kan via deze links: 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *