Just another eekhoorn ;-)

Een eekhoorn in de tuin staat garant voor amusement. En laat het nu zo zijn dat ik enorm veel mensen in mijn buurt en kennissenkring heb die mij geregeld zeggen dat ze “hun” eekhoorn weer in de tuin zien spelen en dat ik …. nooit een eekhoorn thuis zie passeren. 

De eekhoorn wordt gelinkt aan bossen. En daar wringt in mijn woonplaats het schoentje: de tuinen aan “onze” kant van de straat grenzen aan de spoorweg en de NMBS (of is het Infrabel) komt om de x aantal jaar alle opgeschoten struiken / kleine bomen tot aan de grond wegzagen. Geen bomen, is geen eekhoorn. Ze verplaatsen zich razendsnel via de takken van boom naar boom.

De verregaande versnippering van onze natuur (en steeds verder versnipperd worden van onze natuur) zijn ook voor de eekhoorn het grootste gevaar op lange termijn. Het risico op inteelt wordt als maar groter als de bosarealen als maar kleiner worden. 

Gelukkig zijn het diertjes met een gezonde eetlust. Ze lusten zeer veel: noten, zaden, paddenstoelen, maar ook jong dierlijk materiaal (lees: jonge vogeltjes) zouden op het menu kunnen staan. 

Wie goed naar de beelden kijkt zal ook zien één van de dieren duidelijk zichtbare tepels heeft op de buik/borst zone. Dit doet vermoeden dat er al jongen in het nest zitten. Wat relatief vroeg is voor de tijd van het jaar, maar blijkbaar ook niet uitzonderlijk. Ik vraag mij wel af in welke mate de huidige winterprik (begin april) een invloed kunnen hebben op de overlevingskansen van de jongen. 

Geraadpleegde bronnen: 

  • https://www.ecopedia.be/dieren/rode-eekhoorn 
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eekhoorn_(zoogdier) 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.