Als er één boek is dat je moet gelezen hebben…

… laat het dan “A life on our planet” (Een leven op onze planeet)zijn van Sir David Attenborough. Tweede helft 2020 verscheen de Netflix film. Ik heb die met veel plezier bekeken en eerlijk: jammer dat ze achter een betaalmuur zit. Iedereen zou deze moeten kunnen zien. 

Het boek is vaak beter dan de film. Nog maar zelden ben ik van het tegendeel overtuigd geraakt. Dit boek voldoet eerder aan de stelling: even goed. De kracht van het BBC beeldmateriaal is overweldigend, de woorden en data van het boek zijn zowel vernietigend, soms hallucinant  (er leven permanent 23 miljard kippen op onze aardbol) maar ook hoopvol. We hebben nog niet al onze ruiten ingegooid. 

We mogen dankbaar zijn voor de pioniers van het milieubehoud en bescherming zoveel jaar terug. Zij effenden het pad voor de iets bredere draagkracht vandaag voor deze thema’s. 

Samengevat gaat dit boek over het belang van drie thema’s: biodiversiteit, biodiversiteit en biodiversiteit. Het belang ervan kan niet genoeg onderstreept worden. Daarom is het o zo belangrijk dat dit meer in de aandacht komt dan nu. Bij veel groots aangekondigde plannen focust men vaak op één aspect. Bij de reconversie naar nieuwe energiebronnen idem. Maar dit alles zou meer in het teken moeten staan van het belang van de biodiversiteit. Hoe beter we de huidige beschermen en hoe meer moeite we doen om de gedane schade te herstellen, hoe groter onze slaagkansen. Anders zou de grootste pandemie uit de moderne geschiedenis van de aarde wel eens definitief de mens kunnen zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *