Vogels

Parus Major

De koolmees is één van de meer voorkomende soorten in onze tuinen, bossen en parken. Ook één van de meest bestudeerde soorten in Europa. Dat leerde ik in het boek, de vier seizoenen van de mezen,  van Jenny De Laet. Ik heb de voorbije jaren best wel een aantal uur in schuilhutten doorgebracht (in vergelijking met anderen stelt het nog niks voor) en ja: ik herkende veel van de gedragingen van deze mezen. De sociale banden zijn er. Nu werd het mij wel duidelijker waarom op de ene mees wel gereageerd wordt, terwijl de andere gewoon rustig mee kan eten zonder meer. Het samenleven met elkaar, dominante figuren en onderdanige types die hun weg zoeken in het kluwen van competitief gedrag naar status en voedsel: het toont duidelijk aan dat wij, de mens, niks van onze dierlijke status verloren zijn.

Op de eerste twee beelden zie je het dreigen en imponeren van de concurrent, op de andere. Zodra deze landde bij de voedselbron, werden de vleugels laag gespreid en stonden alle alarmen op rood. Enige tijd later zijn er dan weer drie mezen broederlijk naast elkaar een het eten op dezelfde plek.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *