Voortschrijdend inzicht

Nog eens een (uitgebreidere) post over de koolmees en pimpelmees. Het zal ondertussen al wel duidelijk zijn dat ik een zwak heb voor deze kleine zangvogels. Hoewel ze algemeen zijn en ik al -tig foto’s van ze gemaakt heb, blijf ik er foto’s van maken. In mijn herinnering behoren ze tot de eerste vogels die ik leerde onderscheiden als kind, maar een twitcher pur sang ben ik nooit geworden. 

Zoveel jaren later las ik de roman “Het vogelhuis” van Eva Meijer. Deze mengeling van feit en fictie over Len Howard (een ietwat eigenzinnige dame die letterlijk samen leefde met de tuinvogels in haar huis) wakkerden een vlammetje terug aan. De koolmees speelt een bijzondere rol in deze roman. 

Op het eerste zicht lijken al deze pimpels op elkaar, maar er is een verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. En deze is te zien aan de “plastron”, de zwarte streep die ze over de borst hebben. Bij vrouwtjes is deze fijner en heeft die wat weg van een stippellijn (al heb je hier wat verbeelding voor nodig). Bij de mannetjes loopt deze lijn duidelijk door en is er ook op de onderbuik een verbreding van die streep te zien. Ook voor mij vraagt het nog veel oefenen en goed kijken om het verschil te zien, maar ik zie het wel

Bij de koolmees is dit veel minder duidelijk. Ik vond ook heel wat informatie die elkaar tegenspreekt in mijn zoektocht naar antwoorden. Grosso modo vond ik drie verhaallijnen. 

1) Er is voor ons oog geen verschil te zien. De vogels zelf, zien die wel met behulp van UV licht. Dit laatste heb ik ondertussen al meerdere keren gelezen, bij meerdere soorten, in de boeken over vogels die ik las.

2) Mannetjes zijn feller blauw (zeker in de periode dat er gepaard wordt) dan de vrouwtjes. Zeker in de nek. 

3) Een mix van de twee. (Zucht…)

Zelf zie ik geen verschil tussen de vogels die ik fotografeerde. De felheid van kleur hangt ook af van de hoeveelheid licht die er op dat moment onder die bepaalde hoek op invalt. Met dank aan de feedback die ik kreeg, ga ik (voorlopig) voor theorie 1.

Bronvermelding

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *