Neen, ik ga je geen oor aannaaien

(Echt) Judasoor, een zwam die het momenteel heel goed doet op KZ. Als je er de tijd voor wil nemen, kan je er niet naast kijken.

Anders dan bij bijvoorbeeld vogels vind ik veel moeilijker boeken met “achtergrondinformatie” over de soort terug. Ook logisch, de plant die staat daar en is soms/vaak een teken van de leefomgeving (biotische en abiotische factoren), een signaal van (lucht, water, bodem) vervuiling, maar de pure interactie met  de mens (om maar één soort te noemen) is beperkt. Planten moeten het dan maar hebben van hun naam. In mijn natuurverhaal had ik altijd geleerd dat het judasoor aan zijn naam komt omdat Judas zich aan een vlier zou verhangen hebben nadat hij Jezus verraden had. Maar een beschaafde discussie op facebook (jawel, die bestaan ook) had ik door dat dit maar een deel van het verhaal is. Enerzijds is een vlier nu niet direct een houtsoort die sterke takken heeft en anderzijds werd ook beargumenteerd dat een vlier in die streek (Israël) niet zou voorkomen. Een beetje zoekwerk leverde mij dan ook het “echte” volksverhaal achter de naam op. Ere wie ere toekomt: je kan het lezen op de website van “onze natuur” (klik door naar de juiste pagina). 

Ik legde ook een associatie met “the handmaid’s taile” toen ik de beelden aan het maken was. Een reeks die ik nog niet gezien heb, maar deze “oren” deden mij denken aan typische kappen op de covers van deze reeks.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.