… iets over lichte kamers en voorinstellingen

Eén van de zaken die ik deed om mijn fotografie naar “een hoger niveau” (sic.) te brengen is investeren in kennis van software en beeldbewerking.  De donkere kamer is niet meer, leve de lichtkamer aka. Lightroom. 

De “zaak van mijn leven” op dit vlak is de cursus die ik ooit volgde bij Danny Laps. Naast de aanzet tot workflow, die ik nu nog altijd volg, zijn de presets die ik via hem leerde aanmaken,  meekreeg op de cursus of recenter aankocht (aan tenminste betaalbare prijzen) DE truc om het ontwikkelen van digitale negatieven op een ijltempo te laten verlopen. Ik heb al meer dan voldoende schermtijd, elke minuut minder is er één gewonnen. 

Before After

De vink is letterlijk “ontwikkeld” van het pure RAW beeld (kleur) naar de zwartwit versie met toepassen van 2 presets. Niet meer dan dat. 

1) De Dazzling Danny Workflow – Medium

2) Fettucine

Dus letterlijk, twee muisklikken die een berg aan schuivertjes en andere getallen gaat instellen. Ideaal!

Ook de presets om zoogdieren te verscherpen pas ik consequent toe op de eekhoornfoto’s die ik hier (en op sociale media) postte. 

Dit is, voor de duidelijkheid geen gesponsord bericht. En er zijn nog veel anderen die dit Lightroom presets en cursussen aanbieden, maar deze past mij als een comfortabele jas. Enige wat ik wil aantonen is dat het geen zin heeft om de duurste camera en beste lenzen te kopen, als je niet weet wat aanvangen met die bestanden. 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.