MacrofotografieVintage lens

Ceci n’est pas un paddenstoel

Deze amethistzwam behoort tot de zogenaamde genus (geslacht) “fopzwammen”. Fopzwam omdat het niet zo eenvoudig is de verschillende soorten te herkennen (bron wikipedia). Het gemeenschappelijke kenmerk is dat de lamellen relatief breed uit elkaar staan en dat er zich witte sporen vormen. 

Van alle fopzwammen is de Amethist wel diegene die je het snelst herkent. De paarsrode kleur legt ook de basis voor de Nederlandse naam: Rodekoolzwam. Waar Amethist verwijst naar het kwartsmineraal met de paarse kleur. 

Wie goed kijkt ziet dat de paarse kleur na verloop van tijd wegtrekt en overgaat in een donderbruin, valere tint. De foto’s zijn van dezelfde groep aan paddenstoelen, met een tijdsverschil van één week. 

Hieronder zie je nog een paar andere fopzwammen. Ik durf mij niet wagen aan de meer specifieke naam van de soort. Mijn boeken, Obsidentify en andere ecopedia’s laten mij te veel in de steek of ik zie door het bos aan informatie de bomen niet meer staan. Gisterenochtend speelde de zon verstoppertje met de wolken en de weinige bladeren die er nog aan de bomen hangen. Dus van elke beeld dezelfde compositie maar telkens wachtend op andere lichtomstandigheden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *