Hoe schoon op de wereld…

 

Landscape photography is the supreme test of the photographer and often the supreme disapointment.

Ansel Adams.

 

Van alle vormen van natuurfotografie die ik al uitgeprobeerd heb is landschapsfotografie diegene waar ik het meest mee blijf worstelen. Waar ik relatief eenvoudig een half uur bij een insect of plant kan blijven hangen en kijken en kijken en kijken, … lukt mij dat minder goed bij landschapsfotografie. Een andere reden is ook dat het ideale moment voor landschapsfotografie zonsopgang (of zonsondergang) is. Dit betekent vroeg opstaan in de zomer… en ik geef toe dat dit mij ook moeilijker en moeilijker afgaat. 

Maar als een geplande trip naar de paarse heide (ja, niet bijster origineel maar wat dan nog) last minute een fotografiesessie wordt met de enige echte Danny Laps, dan weet je op voorhand dat je weer één en ander opsteekt en dat het ook nog eens plezant is. 

De purperen hei, het kan haast niet mooier zijn. Op een stille ochtend, net voor zonsopgang (6 AM ter plaatse zijn). Neerslagverwachting 4%, wat wolkjes aan de hemel. Te warm om ook wat mooie ochtendnevel te verkrijgen, maar hé, we zijn er. Tot er zonder enige verwittiging een gigantische plensbui een half uur lang de kurkdroge heide begint te voeden. Of hoe 4% verwachting 100% realisatie kan zijn. 

Gelukkig voor het kleine corona-proof groepje (afstand houden lukt zonder probleem en de mondmaskers waren bijna permanent op) stopt de regen op 10 minuten voor de eigenlijke zonsopgang. De resterende wolken stonden uiteraard voor de zon, in het westen trok het open. Dus geen mega spektakel van blauwe en oranje kleuren die  overgaan naar geel en daglicht. 

Mede dankzij de hulp van Danny werden begrippen en handelingen als “hyperfocale afstand”, “correct gebruik van polarisatiefilter” en “grijsverloopfilters” herhaald, doorspekt van een aantal kleine en grote praktische tips en andere Lightroom killer tips. De oogst aan foto’s is beperk in variatie, mede omdat ik heel bewust op de verschillende stops de tijd nam om op zoek te gaan naar die goede compositie, belichting en sfeer. Deze in totaal vijf beelden zijn enkel bewerkt in Lightroom. 

Wat wel is opgevallen: hoe kurkdroog de vennen zijn. Pas bij het schrijven van dit bericht realiseer ik mij dat ik geen beeld gemaakt heb van deze droogte, zelfs niet met de smartphone. Dit is een beeld van het pluisven. Bijna dag op dag zes jaar geleden gemaakt. Vandaag staat eigenlijk heel dit ven ….. droog. Eerst water, de rest komt later. 

2 thoughts on “Hoe schoon op de wereld…

  1. Hoe de hei bij ‘slecht’ weer zich ook weer perfect verleent tot goeie landschapsfoto’s. Volgend jaar ga ik bij regen ook nog eens terug met de enige echte Danny Laps. De dode takken passen perfect bij de dreigende lucht.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.