… tijd voor een fotoboek.

Tijd voor eens iets helemaal anders. Met heel het digitale verhaal produceer je snel een berg aan gigabytes op één of andere (virtuele) harde schijf. We zien instant het resultaat van de druk op de knop, terwijl je vroeger met enige spanning je filmrolletje liet ontwikkelen en pas x-aantal dagen na de vakantie je het hele verhaal opnieuw kon beleven. Deze blog is een manier voor mijzelf om “een” vorm van presentatie te hebben van mijn werk. Het afdrukken doe ik nog maar zelden, hoewel ik dat soms wel jammer vind.

Enige tijd geleden ging ik in op een reclame aanbod van Saal digital. Wie net als ik fotografie gerelateerde pagina’s volgt op sociale media, zal het ook wel gezien hebben. Een kortingsbon van €40 voor een fotoboek, in ruil wordt van verwacht dat je je eerlijke mening over het product en het proces geeft. Aangezien ik al langer speelde met het idee eens een fotoboek te maken van mijn macrofotografie, leek mij dit een goede gelegenheid. 

Het hele proces werkt zoals veel andere diensten. Na downloaden van de software kan je aan de slag. Ik koos voor een fotoboek uit de “professional line” met als afmetingen 21×21 cm. En het moet gezegd: de afwerking is perfect. De acryl omslag (met foto) en leren omslag geven het boek een specifieke uitstraling. Je bent er voor of niet maar in vind het een geslaagd huwelijk. 

Op de kwaliteit van de afdrukken kan ik niets aanmerken. Ik koos voor glanzend fotopapier omdat het het type beelden dat ik in gedachte had hier het beste zou uitkomen. Ook de manier van inbinden is van hoge kwaliteit, zodanig dat waar in het boek je ook bent, de foto’s die je over de middellijn laat doorlopen perfect tot hun recht komen.

Het hele opmaakproces en bestelproces verliep vlotjes. De software werkt op gelijkaardige manier als andere diensten. Het is een beetje zoeken naar de specifieke manier van werken maar de keuze tussen “de software doet alles”, “we helpen een beetje” en “je doet alles zelf” zal er ook voor zorgen dat mensen die ict minder vaardig zijn vlot een boek moeten kunnen samenstellen. Als je dit proces hebt afgerond, wordt alles doorgestuurd en is het wachten op de postbode die je een pakje brengt. 
En hier komt mijn enige kritiek op het hele proces. Na uploaden krijg je bevestiging in de software van doorsturen maar verder kreeg ik geen mails dat alles in orde was of wanneer ik mijn bestelling zou ontvangen. Anderzijds voelt het ook fijn aan om niet elk uur een mail met update(s) of reclame te krijgen.

 

Samengevat; ja de boeken van Saal zijn een absolute aanrader. Maar eerlijk, ze zijn zonder deze korting die ik nu gekregen heb voor mij aan de dure kant. Ik beweer niet dat de prijs/kwaliteit verhouding niet correct is. Enerzijds omdat ik daar gewoonweg niet genoeg kennis over heb, anderzijds zou ik hetzelfde fotoboek dan moeten laten afdrukken door meerdere services. Kwaliteit heeft uiteraard een prijs, maar voor dergelijke projecten zijn er (foto)tijdschriften die zoiets kunnen realiseren. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *