Soms is spreken zilver en zwijgen goud.

Zeker als het gaat over erg zeldzame en kwetsbare planten, biotopen of dieren. De Europese boomkikker is er zo één. De soort is erg gevoelig aan verstoring en (raar maar waar) de grootste verstoorder is de mens. De verhalen zijn mij meermaals verteld over “fotografen” en die met frigobox het veld intrekken om de soort te onderkoelen en nadien eenvoudig in een pose te kunnen zetten die fotogeniek is, bv boven op een braambes. Uiteraard kan dit in de natuur voorkomen maar de kans is erg klein dat je dit zo zal zien. Het dier leeft verscholen tussen de bramen (als bescherming) en komt graag zonnebaden om zijn koudbloedige lichaam op te warmen. Maar bovenop een bes zitten doet de camouflage geen goed en ben je vatbaarder voor roofdieren. 

Ook lopen we het risico om door het contact met onze huid bacteriën over te brengen aan de huid van de boomkikker, dus aanraking is te vermijden. Ergere verhalen zijn dan misschien wel de boomkikkers die gevangen worden in het veld om nadien in een terrarium terecht te komen en daar wegkwijnen. 

Om deze reden is het advies om locaties waar de soort voorkomt “geheim” te houden. Zo kunnen we mensen met minder goede bedoelingen niet een vrijgeleide geven naar hun prooi. Uiteraard is dit een evenwicht met de bescherming zoeken. Door dit soort informatie te delen met andere liefhebbers, verhoog je de kennis van deze mensen en kunnen zij mee instaan voor de bescherming van kwetsbare soorten of biotopen. 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.