F11-bis

Deel twee van de F11 trilogie.
Poppies, papaver, klaproos. Erg mooi maar o zo fragiel. Toen ik er langs kwam lagen de “veldjes” klaprozen al in de volle zon, heel hard licht. Ook met de kleine witte paraplu voor schaduw zorgen was geen optie wegens te moeilijk op dat moment. Met at geluk kan ik één van de komende dagen nog eens gaan kijken op een relatief windstil moment… 

Typisch voor klaprozen is dat ze groeien op plaatsen waar er flink wat verstoring is in de grond. Een net opgeploegde akkerkant, een hoop aarde die omgewoeld is of een restant van grotere werken. Daar zie je ze dan ook in grotere dichtheden staan. Op de meer vaste spoorwegberm komen ze ook nog wel voor maar minder frequent. 

Margrieten zie je nu ook op heel wat plekken staan. Naast de fietsostrade stond een klein groepje van een drietal bloeiende en één exemplaar nog in knop. Toen ik mij installeerde, zag ik dat in één va de bloeiende planten een klein spinnetje een ragfijn web gesponnen had waar een vlieg in geland was. Het was een gevecht tussen David (de spin) en Goliath (de vlieg). De spin zag je afkomen op de beweging van de vlieg die probeerde weg te raken. In het historische verhaal wint de kleine dwerg van de grote reus maar nu moest de kleine spin zijn meerdere herkennen in de veel sterkere vlieg. De vleugels waren vrij van spinrag en met een paar atletische moves kwam de vlieg vrij snel vrij uit zijn penibele situatie, weg maaltijd en stevige schade aan het web. De spin ging mokkend in een de hoek van een bloemblaadje zitten. 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.