F11

Neen, geen diagfagma-opening maar een gloednieuwe brede fietsostrade tussen Antwerpen en Lier. Relatief recent is een belangrijk stuk daarvan afgewerkt en geopend: de aansluiting tussen het al bestaande deel van Boechout naar Lier en Deurne. Voor fietsers een geweldige verbetering, van Antwerpen/Berchem en Mortsel naar het centrum van Boechout (en verder door naar Lier) zonder ook maar één verkeerslicht tegen te komen. En laat ons eerlik zijn: een veel betere investering dan de R11-bis die ooit op te tekentafel heeft gelegen.

Spoorwegbermen zijn ook ideale plaatsen voor een variatie aan planten en bloemen. Toen ik vrijdag vaststelde dat ze volop aan het maaien begonnen zijn, repte ik mij gisterenmorgen met spoed langs de fietsostrade om nog “snel” een paar bloeiers vast te leggen. Dit zal het eerste deel zijn van een drieluik. 

De eerste soort die ik toon is de avondkoekoeksbloem. Eerlijk: ik verwarde hem eerst met blaassilene (waarvan de alpiene variant in mijn tuin bloeit) maar de grootte en vorm van het “blaasje” wezen mij terecht. Zowel de blaassilene als deze koekoeksbloem zijn lid van de anjerfamilie. 

De tweede is “een” boterbloem. Er zijn heel veel verschillende soorten van deze bloeier. Op basis van de informatie die ik opzocht heb ik een sterk vermoeden dat dit de “kruipende boterbloem” is (ranunculus repens, repens betekent kruipende plantendelen). Maar ik heb niet de meest gedetailleerde beelden gemaakt en ook geen beeld van de bladeren om helemaal sluitend te kunnen determineren. Boterbloemen komen op veel plaatsen voor. Allemaal zijn ze licht giftig, ze hebben blijkbaar een vrij scherpe smaak. Hierdoor worden ze op weilanden door dieren gewoon met rust gelaten. Er was één plekje waar ze een bredere strook tussen het fietspad en spoorweg helemaal ingepalmd hebben, een gele zee!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.