#natuurindestad

In de loop van de voorbije week, werd bekend dat Klein-Zwitserland Mortsel erkend wordt als natuurreservaat. Heuglijk nieuws! Het vele werk van de lokale vrijwilligers loont.

Eind december was ik er samen met Paul Van Dyck, natuurkenner en liefhebber van het eerste uur. Hij toonde mij enkele interessante plekjes voor paddenstoelen. Een mooie les in nederigheid voor mijzelf. Kijken en zien is niet hetzelfde.

Eerder had Paul via zijn sociale media foto’s gedeeld van de krulhaarkelkzwam. Sinds die dag ben ik er een paar keer gaan kijken om de levenscyclus van de soort op te volgen. 

De juiste determinatie van deze soort kan enkel onder microscoop met aangepaste determinatietabellen. Geen spek voor mijn bek, ik vertrouw op de kunde en kennis van anderen. 

In mijn eigen veldgidsen staat deze soort onder de naam “Rode Kelkzwam”. Een soort die vooral voorkomt op dood, afgevallen hout en meer specifiek van maart tot mei. Een bewijs van de klimaatopwarming dat deze nu al zo goed waar te nemen is?

Nikon D7200, Helios lens.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *