Sverige pt II – 50 shades of green

English version below.

Eén van dingen die mij aantrokken in de voorbeschouwingen op deze reis was de “ongerepte wildernis”. Wat moest je je daar bij voorstellen? Meer dan eens ben ik omver geblazen door de pracht van de bossen. De gelaagde structuur (die dus toch nog bestaat in Europa), de kleurenpracht (50 tinten groen), de speling van het licht en duisternis.
Alle foto’s genomen met de Nikon 24-85mm lens, vaak met polarisatiefilter.

Eén ons aangeraden natuurgebied, dat bekend staat als de echte wildernis, hebben we niet kunnen bezoeken. De enorme trucks en rupsbandkranen van de houtvesters maakten de toegangsweg voor een modale gezinswagen onmogelijk. Want “wat de maïs is voor de Belgische boer, is het hout voor de Zweedse”, zo leerde onze lokale gidsen van Amazing nature Scandinavia ons. Maar liever een long term visie over hout dan een korte termijn visie met maïs.

English version.

One of the things that attracted me to the previews on this trip was the “unspoiled wilderness”. What did you have to imagine? More than once I have been blown away by the beauty of the forests. The layered structure (which therefore still exists in Europe), the beautiful colors (50 shades of green), the play of light and darkness.
All photos taken with the Nikon 24-85 mm lens, often with a polarizing filter.

We were unable to visit one of the nature reserves recommended to us, known as the real wilderness. The huge trucks and tracked cranes of the timber-growers made the access road for an average family car impossible. Because “what the maize is for the Belgian farmer is the wood for the Swedish”, our local guides from Amazing nature Scandinavia taught us. But rather a long term vision about wood than a short term vision with maize.

English version.

One of the things that attracted me to the previews on this trip was the “unspoiled wilderness”. What did you have to imagine? More than once I have been blown away by the beauty of the forests. The layered structure (which therefore still exists in Europe), the beautiful colors (50 shades of green), the play of light and darkness.
All photos taken with the Nikon 24-85 mm lens, often with a polarizing filter.

We were unable to visit one of the nature reserves recommended to us, known as the real wilderness. The huge trucks and tracked cranes of the timber-growers made the access road for an average family car impossible. Because “what the maize is for the Belgian farmer is the wood for the Swedish”, our local guides from Amazing nature Scandinavia taught us. But rather a long term vision about wood than a short term vision with maize.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *