Boomkikkers in Nederlands Limburg

Boomkikkers zijn klein, erg klein (enkele cm groot) en meesters in camouflage. Je zit minuten naar ze te zoeken in het erg dichte braamstruweel en ziet er geen enkele. En plots begint er een mooi concert van kwakende boomkikkers en hoor je ze massaal roepen, zelfs recht voor je neus. En dan nog zie je ze bijna niet. Gelukkig wordt geduld ook beloond. En dan is het hopen dat meneer of mevrouw zin heeft om op een ietwat fotogenieke manier te poseren.

Wat mij opviel t.o.v. mijn bezoek vorig jaar aan hetzelfde gebied is dat ik veel minder boomkikkers kon zien en dat (zeker de kleintjes, de nieuwe generatie zeg maar) erg beweeglijk was. Als de braamstruiken nog maar iets bewogen, stonden de spreekwoordelijke voelsprieten al op scherp en bij een volgende tik, sprongen ze (nog) dieper het struweel in en was fotograferen niet meer aan de orde.

Al bij al heb ik een tien à vijftien exemplaren voor de lens gekregen en deze voldeden meestal wel een de stereotype eigenschappen: genieten van de zon en amper (niet) bewegen.

Boomkikker from Hans Capiau on Vimeo.

De vindplaatsen van boomkikkers zijn relatief beperkt en worden op waarneming sites ook geheim gehouden. Deze locatie (in Nederlands Limburg) heb ik leren kennen dankzij een workshop vorig jaar, rond deze periode. Hopelijk blijven de omstandigheden daar goed en worden ze op andere plaatsen alleen maar beter.

[foogallery id=”2566″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *