Libellenzoektocht in Beerse

Als de wekker om 4:45 je wakker maakt, vraag je je af waarom je deze hobby gekozen hebt. Maar als je een uur later met Danny Laps in het veld staat, weet je direct weer waarom. Doel van de ochtend: libellen zoeken. Het was echter “een beetje mager” zeker in aantal. Na een uurtje zoeken hadden we enkel koraaljuffers en watersnuffel gevonden en enkele andere zweefvliegen of kevertjes. Niet wat je hoopt maar daarom niet minder fotogeniek.

[foogallery id=”2515″]

Tot Danny plots in een uithoek van het gebied op het vrouwtje gewone oeverlibel stuit, één exemplaar maar te vinden op het eerste zicht.

[foogallery id=”2516″]

De vrouwtjes zijn kenmerkend geel, de mannetjes kenmerkend blauw. De dame laat zich gewillig fotograferen en warmt beetje bij beetje de vleugels op, tot er genoeg energie is om op te stijgen.

Gewone oeverlibel from Hans Capiau on Vimeo.

Dan zit het plots allemaal een beetje mee: de beekoeverlibel is gespot door Danny (duidelijk een veel meer ervaren en beter libellenfotograaf dan ik). Hij wist te zeggen dat deze soort door hem al enige jaren niet meer gespot is.

[foogallery id=”2517″]

Ook al is de oogst niet groot in aantal, het was toch een fijne waarneming en fotomoment. En als je je dan klaarmaakt om weer in te pakken en huiswaarts te gaan (het was ondertussen “al” 9:00) trappen we bijna op een uitsluipende keizerlibel. Deze kans wou ik niet laten liggen, al meermaals hoopte ik dit te kunnen zien, nu was het eindelijk mijn kans! Een dik anderhalf uur duurde het schouwspel. Soms heel snel, soms gebeurde er bijna 20 minuten “niets”.

[foogallery id=”2518″]

Uitbreken, krachten verzamelen, vleugels oppompen, opdrogen.

Grote keizerlibel from Hans Capiau on Vimeo.

Nogmaals bewezen: kwaliteit gaat boven kwantiteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *